top of page

Over mij..

Bijgewerkt op: 2 jan.

Ik ben Dete Hollemans, geboren in 1980, getrouwd met Rob en moeder van onze zoon Foss (2020) en ons sterrenkindje Fay (2022) Ik ben integraal huisarts en leefstijl arts. Sinds 2006 ben ik afgestudeerd als arts en sinds 2011 als huisarts. Ik heb altijd interesse gehad voor een gezonde leefstijl, maar in de geneeskunde opleiding is daar nauwelijks aandacht aan besteed. In de spreekkamer zette ik kennis in die ik overal en nergens vandaan haalde, met de beste bedoelingen ‘ deed ik dus maar wat’ . Soms mét en soms zonder het gewenste resultaat.


In 2016 heb ik een huisartsenpraktijk in Zwolle overgenomen. Een jaar na de overname werd ik ziek. Ik bleek de ziekte van Graves te hebben: een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem een stofje aanmaakt dat de schildklier in de hoogste versnelling zet. Na een jaar was deze ziekte met het onderdrukken van de schildklier niet onder controle en moest ik behandeld worden met radio actief jodium om de schildklier uit te schakelen.

Een half jaar na deze behandeling voelde ik me ook echt ziek: ik was 15 kg te zwaar, had nauwelijks energie en mijn brein deed niet meer wat het moest doen. Nadat mijn schildklierwaarden in het bloed stabiel en goed waren, verdwenen deze klachten tot mijn grote schrik niet.


Ik had nog nooit van mijn leven gelijnd, maar dat moest ik nu dan maar gaan doen. Ik deed dat zoals ik geleerd had: minder eten en meer bewegen. Het resultaat was dat ik elke avond met enorme honger ging slapen, niets afviel, maar me vooral helemaal niet beter voelde.

In september 2016 volgde ik een nascholing over suikerziekte, daar was een collega huisarts die gepassioneerd vertelde dat je suikerziekte eigenlijk volledig kon omkeren door je eetpatroon te veranderen: de sleutel was koolhydraten drastisch verminderen. Zij besprak wat dit voor haar patiënten gedaan had en ik was enorm onder de indruk.

Ik dacht op wie kan ik dit nou beter testen dan op mezelf? Ik had dan wel geen suikerziekte, maar ik voelde me alles behalve gezond. Ik ben alle boeken op dit gebied gaan lezen en ik ben elke nascholing op dit gebied gaan volgen. In de tussentijd ben ik meteen gestart met het beperken van de koolhydraten in mijn leefstijl, enthousiast en nieuwsgierig als ik was. Dagelijks noteerde ik alles wat ik at en was ik aan het uitzoeken hoeveel koolhydraten daar in zaten. Uren en uren heb ik er aan besteed.

Binnen no time, echt in de eerste 2 weken voelde ik me al heel veel beter en begon ik als een malle af te vallen.

Ik wist niet wat me overkwam, kon ik me ook weer zo goed voelen? Binnen 3 maanden was ik 15 kilo lichter en zat ik veel beter in mijn vel, ik kon het werken uitbreiden, weer starten met sporten en tot mijn grote verbazing verdwenen ook mijn spastische darmklachten als sneeuw voor de zon, wat een feest! Ik bleef dan wel chronisch ziek, maar kon weer bijna als vanouds functioneren.

Mijn man, een echte tukker was wat sceptisch want hij was niet gewend heel gevarieerd te eten. Maar omdat ik kook en hij het toch wel heftig vond als ik steeds twee verschillende maaltijden klaar moest maken, gaf hij aan: probeer het maar, ik laat het wel weten als ik het echt niet lekker vind. Het mooie is: hij viel ook af, voelde zich fitter en hij vond het eten zo lekker dat ik nog nooit een alternatieve maaltijd heb klaar hoeven maken! Dat was mijn eerste bewijs van het succes van deze leefstijl!

Het leuke was dat mijn patiënten de verandering in mijn gezondheid ook bemerkten. Ik ben altijd heel open geweest en in alle fases van mijn ziekte ben ik gedeeltelijk aan het werk gebleven. Nadat ik gestart was met een keto leefstijl, kreeg ik heel vaak de reactie: wow, wat zie je er goed uit, hoe heb je dat gedaan en kan ik dat ook doen?

Daar begon mijn zoektocht naar een manier om mijn patiënten te ondersteunen in het veranderen van hun eigen leefstijl.


In de jaren die volgden heb ik heel veel patiënten van hun klachten af kunnen helpen door middel van een keto leefstijl. Ik bleef gefascineerd door het inzetten van leefstijl als medicijn en ik ben alle opleidingen en cursussen op dit gebied blijven volgen. In september 2019 ben ik gestart met de opleiding integrative medicine aan de Academy for integrative medicine, een opleiding die maakt dat ik naast voeding ook beter onderbouwd stressvermindering, goed slapen en bewegen in kan zetten voor mijn patiënten.

Dit maakte wel dat mijn rol als praktijkhoudend huisarts steeds ingewikkelder werd: ik leerde nog beter wat een gezonde leefstijl doet en ik bleef de hele dag maar veel te weinig tijd houden om mijn patiënten op deze manier te behandelen.

Daarbij had ik zelf werkdagen van 10-12 uur en chronisch veel stress door het runnen van een succesvolle maar hele drukke huisartsenpraktijk.

Dit heeft er voor gezorgd dat ik in december 2019 de beslissing genomen heb een opvolger voor mijn praktijk te zoeken, zodat ik mij volledig kan gaan richten op het inzetten van leefstijl als medicijn.

Een maand later kwam een lang gekoesterde wens uit: ik werd zwanger. Voor mij nog steeds het mooiste bewijs wat een gezonde leefstijl met nu als laatste punt op de i: stress vermindering te weeg kunnen brengen.

In de aanloop naar mijn zwangerschapsverlof heb ik een opvolger gevonden. Dat betekent dat ik me nu als moeder van een prachtige zoon volledig kan richten op het inzetten van leefstijl als medicijn.


In de afgelopen jaren heeft mijn interesse meer richting gekregen en wel voor vrouwengezondheid in de breedste zin van het woord. Ik volg hier ook een fantastische opleiding voor van Aviva Romm, een Amerikaanse arts, natuurgeneeskundige en verloskundige. Haar missie is om vrouwen te empoweren en ik geniet er met volle teugen van om daar een rol in te kunnen mogen spelen.

Daarnaast heb ik een passie voor het darmmicrobioom, ik volg veel nascholingen op dit gebied en neem deel aan 2 intervisie groepen waardoor mijn kennis maandelijks groeit.


De afgelopen jaren heb ik mij spiritueel enorm ontwikkeld en is dat een proces dat ik met liefde blijf aangaan. Dit houdt in dat ik inmiddels Reiki practitioner ben en een Soul reading kan geven. Soms voelt dit nog wat onwennig als arts, ook hierin zal ik blijven groeien en blijven leren.

2.022 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Geslaagd!!

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page